AGF Netherlands: "Online platform vult gaten voor kopers en verkopers"

Click here for original story

Fruitspot, een online groothandel gericht op kopers en verkopers, wordt eind maart 2016 wereldwijd gelanceerd. Het bedrijf is een online marktplaats en koppelaar voor de AGF-sector. CEO en oprichter Jose Baptista gelooft dat zijn bedrijf zich onderscheidt door de snelheid en beschikbaarheid van de dienstverlening. Als het eenmaal in werking is, zal de focus aanvankelijk op West-Europa en Amerika liggen en dan met name op de VS en Latijns-Amerika. 

"We zijn niet zoals Amazon of Alibaba, waar je iets kan zien dat een jaar geleden door iemand is geplaatst. Wat ons anders maakt, is dat we een actueel tijdsraam vormen. Als je naar een bepaald product zoekt, zorgen wij ervoor dat jij in contact komt met mensen die dat product momenteel beschikbaar hebben. We onderscheiden ons ook door snelheid. Bij andere online markten kan het een week of twee duren voor een koper antwoord geeft, waardoor een product kan bederven terwijl je op antwoord wacht. Wij garanderen een antwoord binnen een dag," aldus Baptista.

Het bedrijf heeft twee doelstellingen. De eerste is om voedselverspilling tegen te gaan en te voorkomen dat fruit gebruikt wordt voor "lagere" doeleinden, zoals bijvoorbeeld een ananas van zeer goede kwaliteit die verwerkt wordt tot sap. Dit kan een enorm prijsverschil betekenen, ongeveer 5% van de werkelijke prijs voor telers. Het tweede doel is om telers te helpen met het plaatsen van hun producten op nieuwe markten en het direct in contact brengen van kopers met telers.

Hoe het werkt

In plaats van een fysiek punt te creëren, gaat de verkoper simpelweg online, vult hij in welk product hij heeft, hoeveel hij wil verkopen en de eigenschappen van het AGF. Dit kan allemaal in twee minuten worden gedaan. Fruitspot zoekt dan naar potentiële kopers en zorgt ervoor dat zij individueel biedingen plaatsen bij de verkoper. Het bedrijf doet dit ook andersom voor kopers naar telers. Als de gebruiker niet binnen een paar uur reactie krijgt, begint het bedrijf mensen in zijn database op te bellen zodat elke user minstens een of twee aanbiedingen krijgt.

Betrouwbaarheid en kwaliteitsvereisten

Het bedrijf voert een verificatieproces uit voor elke user die zich op het platform aansluit. Eerst wordt geverifieerd of het bedrijf echt bestaat en dat dit bedrijf doet wat het zegt dat het doet, zodat beide partijen zekerheid hebben. Fruitspot voert ook handelsverzekeringen uit als users interesse hebben, met inbegrip van kredietbeoordelingen die vereist worden door verzekeringsmaatschappijen.

Het opbouwen van zakenrelaties

Omdat Fruitspot draait om beschikbare AGF, is het een geweldige manier om producten in overschot te verkopen. Het is mogelijk voor klanten om specifieke kopers of verkopers in hun favorieten op te slaan. Ook wordt de koop- en verkoopgeschiedenis bewaard.

"Bijvoorbeeld, als je een jaarcontract voor de verkoop van meloenen aan een grote supermarktketen hebt, wordt er aan jou 100 dozen meloenen per week gevraagd. Maar wegens de aard van landbouw produceer je nooit precies 100 dozen. De ene week zijn het er misschien 120 en de andere week maar 80. Dat is precies waarin Fruitspot zo van pas komt. Als je die 20 dozen over hebt, moet je die aan iemand anders verkopen. Of de supermarkt die 20 dozen tekort komt, die moet deze ergens vandaan halen. Wij zijn de plek waar je je bestellingen kunt balanceren," legt Baptista uit.

"Als je een hele goede teler vindt met goede kwaliteit, is het ook mogelijk om van het platform af te gaan en met de teler een jaarcontract te vormen. We moedigen dat zelfs aan en het is een onderdeel van wat wij doen. We weten dat er altijd een dringende behoefte zal zijn om van iemand anders te kopen, dus zijn we niet bang om alle details te delen en vragen we geen extra toeslag als het gebeurt."

 

Publicatiedatum: 25-2-2016